Urheilun ja viihteen monipuolinen keskus pääkaupunkiseudulla

Suomen pääkaupunkiseudulla, Espoon Tapiolan urheilupuistossa, sijaitsee monitoimihalli nimeltään Espoo Metro Areena. Vuonna 1999 rakennettu monitoimihalli toimii niin merkittävien urheilu- kuin viihdetapahtumienkin tyyssijana, ja hallin katsojakapasiteetti on lähes 7000 henkeä.§ Espoo Metro Areena toimi vuoteen 2016 lisäksi kotihallina Espoon Blues -jääkiekkojoukkueelle, joka pelaa SM-liigassa. Vuoden 2016 jälkeen espoolainen urheilusera Espoo United on käyttänyt Espoo Metro Areenaa kotihallinaan.

Tapiolan urheilupuisto on nimensä mukaisesti Espoon Tapiolassa sijaitseva puisto, joka pitää sisällää lukuisia urheilukenttiä ja liikuntahalleja. Urheilupuiston jalkapallostadion avattiin vuonna 1970. Stadion, erilaiset hiekka- ja nurmikentät, sisähallit, Espoo Metro Areena sekä sisäpalloiluhallit tarjoavat monipuoliset puitteet urheilulle. Puistossa toimivat niin yksityiset urheiluseurat, urheilualan yritykset kuin Espoon kunnan urheilupalvelut. Erityisesti vuonna 1999 valmistunut Espoo Metro Areena -monitoimihalli on merkittävä tapahtumapaikka urheilulle ja viihteelle pääkaupunkiseudulla. Lisäksi Metro Arenan vieressä sijaitsee vuonna 2015 valmistunut harjoitusjäähalli. Noin 500-paikkaisessa hallissa järjestetään muun muassa Espoo Bluesin junioritoimintaa.

Espoo Metro Areena rakennettiin juuri ennen vuosituhannen vaihdetta yksityisen arkkitehtitoimiston sekä rakennuttajan toimesta. Noin 20 miljoonaa euroa kustantanut hanke rahoitettiin niin ikään yksityisillä varoilla, joita saatiin muun muassa sponsorisopimuksilla. Monitoimihalli vietti avajaisiaan 28. tammikuuta vuonna 1999, minkä kunniaksi hallissa järjestettiin jääkiekon SM-liigan ottelu. Hallin alkuperäinen nimi ei kuitenkaan ollut Metro Areena, vaan alunperin halli kulki nimellä LänsiAuto Areena. Omistajien vaihtuessa ja liiketoiminnan kasvaessa halli sai uusia sponsoreita, ja vuoden 2009 alussa henkilöstöpalveluyritys Barona Group Oy tuli hallin nimisponsoriksi.

Seuraavat kuusi vuotta halli tunnettiin nimellä Barona Areena, kunnes nimi muutettiin virallisesti Espoo Metro Areenaksi vuonna 2015. Vuonna 2016 Espoon Metro-areenaa hallinnoinut Espoon Areenat Esar Oy ajautui konkurssiin, ja jääkiekkojoukkue Espoon Blues sen mukana. Hallin toiminta on kuitenkin jatkunut ennallaan siitä saakka. Erityisesti länsimetron valmistuminen vuonna 2017 sekä metroaseman avautuminen alle puolen kilometrin päähän areenasta ovat vauhdittaneet monitoimihallin sekä Tapiolan urheilupuiston liiketoimintaa. Erityisesti Tapiolan urheilupuiston monipuoliset liikuntamahdollisuudet ja hyvät kulkuyhteydet ovat tehneet alueesta suositun paikallisten keskuudessa. Lisäksi suuret yleisötapahtumat vetävät alueelle väkeä koko pääkaupunkiseudulta sekä muualta maasta. Urheilupuisto sekä erityisesti Metro Areena ovat kuitenkin saaneet myös kritiikkiä kulkuyhteyksiensä vuoksi, sillä alueelle ei ole suunniteltu tarpeeksi parkkialueita auton liikkuville asiakkaille.

Monipuolisia tapahtumia

Espoo Metro Areena on monipuolinen liikuntahalli, joka muuntautuu nopeasti myös satojen ihmisten kokoisten yritystapahtumien isännöijäksi. Hallin konserttien yleisökapasiteetti puolestaan on lähes 8000 henkeä. Esimerkiksi Suomen Uuden Musiikin Kilpailu on järjestetty Areenalla vuodesta 2013. Uuden Musiikin Kilpailussa valitaan Suomen edustaja vuosittaisiin Euroviisu-kilpailuihin. Urheilun osalta jääkiekko sekä koripallo dominoivat tapahtumakirjoa, mutta areenalla on järjestetty myös lukuisia nyrkkeily-, taitoluistelu-, tanssi- ja vapaaottelukilpailuja.

Uuden Musiikin Kilpailu vuonna 2016

Vuoden 2018 kohokohta oli Espoo Metro Areenalla järjestetty Harry Potter ja salaisuuksien kammio -elokuvakonsertti. Tapahtumassa esitettiin Harry Potter -elokuva teräväpiirtona 15-metriseltä elokuvakankaalta. Elokuva esitettiin Vantaan sinfoniaorkesterin säestyksellä Espoon Metro Areenalla, toisena osana Harry Potter -elokuvakonserttisarjaa. Elokuva- ja konserttisarjan ensimmäinen osa nähtiin maaliskuussa 2017, ja se keräsi Hartwall Arenalle lähes 11 000 Harry Potter -fania. Areenalla järjestetään viikoittain lisäksi jo perinteeksi muodostunut sunnuntaikirpputori.

Espoo Metro Areena on uudistusten jälkeen saanut runsaasti kritiikkiä tapahtumien järjestämisen ja erityisesti tapahtumapaikalta poistumisen suhteen. Länsimetron valmistuttua alueen parkkipaikkojen määrä on ollut rajallinen, ja suurten ihmismassojen liikkuminen julkisin kulkuneuvoin on ollut hidasta. Alueelle kaavaillaan entistä enemmän asuintaloja, mikä vähentää mahdollista parkkitilaa entisestää.

Comments are closed.