Tärkeitä urheilulajeja Suomessa

Suomen urheiluun kuuluu kilpa- ja kuntourheilun lisäksi myös penkkiurheilu, eli muiden suoritusten seuraaminen ja kannustamisen. Suomen urheilun uutisia ja tilastoja voi seurata reaaliajassa esimerkiksi SuomiUrheilu-sivustolta.

Tärkeitä urheilulajeja Suomessa

Suomen kansallispeli on pesäpallo, jonka loi suomalainen yleisurheilija Lauri Pihkala 1910-luvulla. Pesäpallossa kaksi joukkuetta kilpailee vastakkain, pelaten vuoroin sisä- ja ulkovuoroissa. Se on joukkue- ja mailapeli. Nykypäivänä pesäpallo on Suomen kolmanneksi suosituin pallopeli. Lajia harrastetaan myös muun muassa Ruotsissa ja Australiassa. Suomi on voittanut joka kerta pesäpallon maailmancupin, joka on järjestetty yhdeksän kertaa. Pesäpalloa pelataan eri sarjatasoilla, joista Superpesis on korkein. Miehillä on Superpesiksessä 14 joukkuetta, ja naisilla 11. Muita sarjatasoja ovat Ykköspesis, Suomensarja ja Maakuntasarja. Pesäpallossa pelataan myös Suomen Mestaruus -sarjoja A-, B-, ja C-nuorissa, sekä yli 35-vuotiaissa. Mitaleita pesäpallossa on jaettu jo vuodesta 1922 miesten pääsarjassa, ja vuodesta 1931 naisten pääsarjassa. Menestynein pesäpallojoukkue on Sotkamon Jymy, vuonna 1909 urheilun yleisseura. Etenijätilaston kärjessä keikkuu tällä hetkellä Sami Haapakoski, lyöjätilastossa Jere Dahlström, ja kunnaritilastossa Kari Kuusniemi. Jalkapallo. Suomi kuului Euroopan heikoimpiin jalkapallomaihin 1920-luvulta 1980-luvun lopulle. 1990-luvulta lähtien Suomi on kuulunut Euroopan alempaan keskikastiin. Vaikka Suomi ei ole menestynyt jalkapallossa yhtä hyvin kuin esimerkiksi jääkiekossa, oli jalkapallo Suomen arvostetuin urheilulaji vuonna 2014. Suomalaisia huippujalkapalloilijoita ovat muun muassa Jari Litmanen ja Sami Hyypiä. Salibandy on mailapeli, jota pelataan sisätiloissa. Se on saanut paljon vaikutteita jääkiekosta, katukiekosta ja jääpallosta. Suomessa lajin harrastusta ja kehitystä edistää Suomen Salibandyliitto. Suomessa korkein sarjataso on salibandyliiga. Kansainvälisesti Suomea edustaa miesten ja naisten joukkueet, sekä alle 19-vuotiaiden poikien ja tyttöjen maajoukkueet. Yleisurheilu. Suomalaiset ovat menestyneet parhaiten kestävyysjuoksussa ja keihäänheitossa yleisurheilun lajeista. Kaikkiaan 17 yleisurheilumitalista kahdeksan on tullut keihäänheitosta. Keihäänheitosta olympiakultaa voittaneita ovat muun muassa Tapio Rautavaara, Pauli Nevala ja Heli Rantanen. Maailmanmestaruuksia ovat voittaneet muun muassa Tiina Lillak, Seppo Räty ja Tero Pitkämäki. Suomalaiset rakastuivat moottoriurheiluun heti ralliautoilun syntyessä 1950-luvulla. Jo 1960-luvulla suomalaiset rallikuskit hallitsivat kansainvälisiä kilpailijoita. Korkea taso on säilynyt yhä tähän päivään asti, ja Suomi onkin rallin maailmanmestaruussarjan menestynein maa kautta aikojen. Menestyneimpiä rallikuskeja ovat Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen omaten molemmat neljä mestaruutta. Yksi suosituimmista moottoriurheilumuodoista Suomessa on Formula 1, joka nousi suosioon 1980-luvulla Keke Rosbergin johdolla. Huipussaan suosio oli 1990-luvulla Mika Häkkisen voittaessa maailmanmestaruuden kahtena vuonna peräkkäin. Suomi on jaetulla viidennellä sijalla maailmanmestaruustilastoissa.

Vaikka läpi lumen ja jään

Jääkiekko on Suomen arvostetuin urheilulaji, vuoden 2017 tutkimusten mukaan. Suomen ensimmäinen jääkiekkomaaottelu pelattiin vuonna 1928, ja seuraavana vuonna perustettiin Suomen Jääkiekkoliitto. Maailmanmestaruuskisoissa Suomi pelasi ensimmäistä kertaa vuonna 1939, ja olympialaisissa vuonna 1952. Tällä hetkellä Suomi on maailmanmestaruuskisojen mitalitaulukoissa kuudennella sijalla: kaksi mestaruutta, seitsemän hopeaa ja kolme pronssia. Suomen tunnetuimpia pelaajia ovat muun muassa Jari Kurri ja Teemu Selänne, jotka ovat 20 parhaan joukossa NHL:n runkosarjan piste- ja maalintekijäpörssissä. Ensimmäinen eurooppalainen NHL-valmentaja oli suomalainen Alpo Suhonen. Maastohiihto ja mäkihyppy ovat perinteisiä menestyslajeja Suomelle. Menestyksekkäitä maastohiihtäjiä ovat muun muassa Marja-Liisa Kirvesniemi ja Mika Myllylä. Mäkihypyssä menestymisen Suomi aloitti 1950-luvulla Tauno Luiron johdolla. Suomen menestynein mäkihyppääjä on kohujulkkiksenakin tunnettu Matti Nykänen. Taitoluistelussa menestyminen alkoi vuonna 1920 aviopari Ludovika ja Walter Jacobssonin johdolla. Pari voitti myös olympiahopeaa vuonna 1924, sekä kolme maailmanmestaruutta. Miesten ainoa suomalainen arvokisamitalisti yksinluistelussa on Marcus Nikkanen, joka loisti 1930-luvulla. Naisista tunnetuin ja menestynein arvokisamitalisti yksinluistelussa on Laura Lepistö.

Vaikka läpi lumen ja jään

Comments are closed.