Suomen suurin areena

Suomen pääkaupungissa Helsingissä sijaitseva Hartwall-areena on Suomen suurin monitoimihalli. Se on pääareena suurimmalle osalle suuria tapahtumia, joita Suomessa järjestetään, suurimpana kenties jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut. Jääkiekon MM-kilpailut on pelattu Hartwall-areenalla neljänä vuonna, 1997, 2003, 2012 ja 2013. Hartwall-areena on myös jääkiekkoliiga KHL:aan kuuluvien Helsingin Jokerien kotiareena, jossa joukkue pelaa kotiottelunsa. Hartwall-areenan katsojakapasiteetti on lähes 15 000 katsojaa konserteissa, ja lähemmäs 14 000 jääkiekko-otteluissa. Nimensä monitoimihalli on saanut juomavalmistaja Hartwallilta, joka on toiminut areenan nimisponsorina alusta saakka. Hartwall on yksi Suomen suurimmista juomavalmistajista, jonka tunnetuimpiin tuotteisiin kuuluu vuodesta 1949 saakka valmistettu appelsiinilimonadi Jaffa.

Hartwall-areena on Hjallis Harkimon ideoima. Harkimo tunnetaan erityisesti Helsingin Jokerit -jääkiekkojoukkueen hallituksen puheenjohtajana sekä poliittisen puolueen Kokoomuksen kansanedustajana. Harkimo omistaa myös jääkiekkojoukkue Jokereista yli 50 prosentin osuuden.

Hartwall-areena koostuu pääasiassa suuresta areenasta, jota ympäröi monituhatpäinen katsomo. Erityisesti yritysvieraiden suosiossa ovat vuokrattavat aitiot, joista voi seurata tapahtumia hyvällä näkyvyydellä, yksityisistä tiloista. Lisäksi areenalta löytyy useita juhlatiloja, joita yritys- ja yksityisasiakkaat voivat vuokrata kokous- ja tapahtumakäyttöön. Myös Hartwall-areenan ravintolatarjonta on monipuolinen. Ravintoloilla on yhteensä 4000 asiakaspaikkaa, ja yksityistilaisuuksia varten järjestetään myös tarjoilua. Silver Star Cafe, joka sijaitsee yläkatsomotasossa, tarjoaa ruokailijoille erinomaisen näkyvyyden suoraan areenalle. Ravintola palvelee pääasiassa urheiluotteluiden aikana, sillä konserteissa se jää usein lavarakenteiden taakse. Alakatsomotasolta puolestaan löytyy kallioon louhittu Luolaravintola, jossa on 220 asiakaspaikkaa. Useat ravintoloista palvelevat asiakkaita erityisesti yksityistilaisuuksien puitteissa, mutta areenalta löytyy myös lukuisia pikaruokaloita.

Merkittävien tapahtumien pitopaikka

Hartwall-areena vietti avajaisiaan vuonna 1997. Hanke sai alkunsa muutamaa vuotta aiemmin, kun jääkiekkoliitto anoi Helsingin kaupungilta tonttia monitoimihallin perustamiseksi. Asemakaava hyväksyttiin vuonna 1995, sen jälkeen kun Suomi oli voittanut maailmanmestaruuden jääkiekossa. Areenan rakentaminen aloitettiin, ja se valmistui juuri ennen vuoden 1997 MM-kilpailuja. Kokonaiskustannukset nousivat lopulta lähemmäs 300 miljoonaan markkaan, joka on nykysummassa lähes 50 miljoonaa euroa.

Hartwall-areena toimii ensisijaisesti areenana jääkiekko-otteluille, mutta valtavan tilakapasiteettinsa vuoksi se toimii pitopaikkana myös konserteille ja muille tapahtumille. Joka syksy Areenalla järjestetään moottorispektaakkeli Monster Jam, joka tuo tuo radalle taidokkaita temppuja tekeviä jättimäisiä monsteriautoja. Monsteriautojen tunnusmerkkinä ovat suuret renkaat, ja esitykset sisältävät pääasiassa pienenmpien autojen murskaamista monsteriautoilla. Monster Truck -näytökset ovat lähtöisin Yhdysvalloista.

Hartwall-areenalla järjestetään syksyisin myös Apassionata-hevosshow. Apassionata on ympäri Eurooppaa kiertävä näytös, joka koostuu taidokkaista esityksistä hevosten, ponien sekä muiden eläinten kanssa. Areenalla järjestettiin myös vuoden 2007 Euroviisu-laulukilpailut.

Hartwall-areena tunnetaan kuitenkin erityisesti suurien konserttien tapahtumapaikkana. Esiintyessään Suomessa, maailmanluokan artistit vetävät lähes 15 000 -paikkaisen areenan täyteen loppuunmyydyille keikoilleen. Merkittävimpiä areenalla esiintyneitä kansainvälisiä artisteja ovat olleen muun muassa 50 cent, Whitney Houston, Metallica sekä David Bowie. Vuonna 2015 myös Justin Bieber esiintyi Hartwall-areenalla Euroopan-kiertueellaan, ja konserttiliput myytiin minuuteissa loppuun. Eräs legendaarisimpia konsertteja areenalla oli myös Queenin konsertti vuonna 2017, jolloin edesmenneen Freddie Mercuryn suuriin saappaisiin astui laulaja Adam Lambert.

Justin Bieber Hartwall-areenalla

Hartwall-areena on Suomen suurin ja merkittävin suurten yleisötapahtumien pitopaikka. Siellä on todistettu historiallisia konsertteja ja urheilutapahtumia, ja se on koonnut tuhansia suomalaisia yhteen jo 1990-luvun lopusta. Helsingin Pasilassa sijaitseva rakennus on myös tunnettu maamerkki. Idean isä Hjallis Harkimo on suunnitellut vastaavanlaisia areenoita myös muualle maailmalle, ja muun muassa Pietarissa sijaitsevaa Jääpalatsia on luonnehdittu “Hartwall-areenan piraattikopioksi”, johtuen hallikonseptin samanlaisuudesta.

Comments are closed.