Suomen jääkiekkokulttuurin perusta

Tampere on 300 000 asukkaan kokoinen kaupunki Suomen Pirkanmaalla, Näsijärven rannalla. Tämä Suomen kolmanneksi suurin kaupunki tunnetaan erityisesti mustasta makkarastaan, Näsinneula-tornistaan sekä hauskasta murteestaan. Kaikkein osuvammin Tamperetta kuvailee kuitenkin termi “suomalaisen jääkiekkoilun mekka”. Tampereella pelataan eniten jääkiekkoa koko maassa ja kaupungista kotoisin olevat jääkiekkojoukkueet Ilves ja Tappara ovat mestaruustilastoissa kärkisijoilla. Mikä kuitenkin todella tekee Tampereesta jääkiekkokaupungin on Hakametsän jäähalli – maamme ensimmäinen jäähalli. Pieneen Hakametsän kaupunginosaan vuonna 1965 valmistunut jäähalli on toiminut vuosien varrella niin jääkiekon mestaruusotteluiden kuin suurten musiikki- ja messutapahtumienkin tapahtumapaikkana. Hakametsän jäähallissa on vuosittain noin puoli miljoonaa kävijää. Hakametsän jäähalli on Pirkanmaan alueen tärkein urheiluhalli, ja vierailijoita saapuu erityisesti suuriin yleisötapahtumiin koko maasta, sekä ulkomailta asti.

Tampereella sijaitsee myös Koulukadun tekojäärata. Alun perin talvisaikaan jäädytetyt tenniskentät muutettiin jääkiekkokaukaloksi 1940-luvun puolella, ja 10 vuotta myöhemmin kentästä tuli Suomen ensimmäinen tekojäärata. Hakametsän jäähallin sekä Koulukadun tekojääradan sanotaan olleen avaintekijöitä Suomen jääkiekon historiassa, tarjoten parantuneita harjoittelumahdollisuuksia sekä pidemmän kauden harjoitteluun. Koulukadun kentällä on vieraillut myös useita maailmanluokan jääkiekkojoukkueita, joiden vierailut ovat keränneet katsomoon kymmentuhatpäisen yleisön.

Rakennusprojekti kisojen kynnyksellä

Hakametsän jäähalli sai alkunsa jo vuonna 1963, kun Suomi sai järjestettäväkseen jääkiekon vuoden 1965 maailmanmestaruuskilpailut. Maailmanmestaruuskilpailujen isännöintiä varten suomalaisten tuli rakentaa jäähalli, joka tarjoaisi arvoisensa puitteet suurille kisoille. Jäähallia oltiin jo kaavailtu pääkaupunkiin, Helsinkiin, ja jäähallin rakennussuunnitelmat oli ehditty aloittaa. Hanke kuitenkin viivästyi ja myöhemmin samana vuonna alkoi näyttää selvältä, ettei halli valmistuisi ajoissa. Jääkiekkoliitosta oltiin yhteydessä Tampereen kaupungin hallitukseen, ja ei aikaakaan, kun jäähallia kaavailtiin Tampereelle. Myös kaupungin hallituksen päättävät elimet tajusivat maailmanmestaruuskisojen taloudellisen potentiaalin ja markkina-arvon. Alunperin kokonaisen hallin rakentamisen sijaan tarkoituksena oli kattaa Koulukadun tekojäärata kisoja palvelevaksi kokonaisuudeksi, jotta kustannukset säilyisivät maltillisina. Tampereen kaupunki kuitenkin puuttui asiaan alueen puutteellisten parkkialueiden vuoksi. Lopulta Hakametsän kaupunginosa valikoitui jäähallin sijainniksi, ja halli nousi alueelle vuodessa.

Hakametsän jäähallin avajaisia juhlittiin tammikuussa 1965, muutamaa kuukautta ennen maailmanmestaruuskisoja. Suomen ensimmäisen jäähallin ensimmäistä jääkiekko-ottelua seurasi 6000 katsojaa, minkä lisäksi ottelu televisioitiin. Maaliskuussa maailmanmestaruuskisat toivat Tampereelle maailman jääkiekkohuiput, ja kisojen voiton vei silloisen Neuvostoliiton maajoukkue. Suomi isäntämaana sijoittui seitsemänneksi tuolloin.

Hakametsän halli valmistumisvuonnaan 1965

Monipuolista toimintaa

Hakametsän jäähalli on sittemmin toiminut maailmanmestaruusotteluiden isäntähallina myös vuosina 1982, 1991, 1997 sekä 2003. Lisäksi naisten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin hallissa vuonna 1992. Alkuperäiseen halliin mahtui reilut 10 000 katsojaa, ja hallissa oli yhteensä 1600 istumapaikkaa. Hakametsän hallia on myöhemmin remontoitu, ja seisomakatsomoja on korvattu istumapaikoilla. Halliin on lisäksi rakennettu niin uusi parvikatsomo kuin aitiotilojakin. Vuonna 2009 Hakametsän jäähalli kävi läpi perusteellisen remontin, ja vuonna 2014 halliin asennettiin joustokaukalo sekä katsomoon tehtiin muutoksia. Tänä päivänä hallin katsojakapasiteetti on 7300 katsojaa, ja hallissa on 5600 istumapaikkaa.

Tampereelle on jo useiden vuosien ajan kaavailtu uutta monitoimihallia, jossa oli muun muassa tarkoitus järjestää vuoden 2012 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut. Hankkeelle ei ainakaan toistaiseksi ole saatu rahoitusta, ja Hakametsän jäähalli toimii jääkiekon sekä muiden urheilutapahtumien pääasiallisena tapahtumapaikkana Pirkanmaan alueella. Historiallisessa hallissa järjestetään urheilutapahtumien lisäksi myös niin messuja, konsertteja kuin kirpputorejakin. Erityisesti kesäaikaan niin halli itse kuin sitä ympäröivä parkkialue vetävät paikallisia puoleensa erilaisten yleisötapahtumien muodossa. Hakametsän hallilla ovat esiintyneet useat maailmanluokan musiikkitähdet, joista mainitsemisen arvoisia ovat ainakin Iron Maiden, Alice Cooper, Deep Purple sekä Korn. Jääkiekkotoiminta vie kuitenkin leijonanosan hallin toiminnasta.

Comments are closed.