Saunominen Suomessa

Jos pitäisi valita kaikkein perinteisin ja suomalaisin asia mitä voi olla, aika moni meistä valitsisi saunan; suurin osa suomalaisista käväisee saunassa ensimmäisen kerran jo vauvana, ja jatkaa saunomista vanhoille päivilleen asti. Saunoja on Suomessa yli kolme miljoonaa, saunottu meillä on suurin piirtein pronssikaudelta alkaen, ja yksittäisiä saunakertoja suomalaisilla on vuodessa yli 200 miljoonaa – kyse on todellakin kulttuuriperinnöstä, jos mistä. Saunominen on oleellinen ja luonnollinen osa suomalaisten elämää, ja monesti sauna on se asia mistä Suomi ulkomailla tunnetaan; itse asiassa sana sauna on laajimmalle muihin kieliin levinnyt suomenkielinen sana. Katsotaan siis hieman, miten tätä perinnettä harjoitetaan, ja onko joitakin tapoja tai asioita mitä pitäisi ottaa huomioon.

Saunomisen kulku

Kun sauna on saatu lämmitettyä, on sinne aika astua. Saunominenhan on itse asiassa eräänlainen hikoilukylvyn muoto, jossa kuumuuden tunnetta ja saunahuoneen ilmankosteutta säädellään heittämällä kauhalla vettä kiukaalle, jossa on kuumennettuja kiviä. Kivistä nousee sitten kuumaa höyryä, eli löylyä, joka aiheuttaa saunojissa hikoilua. Jos saunassa on useampia ihmisiä, tai on kyseessä yleinen sauna, löylyn heittäminen on yleensä sen vastuulla, joka on lähimpänä kiulua. Löylynheittäjän on tietysti hyvä kysyä kanssasaunojilta, voiko löylyä heittää ja kuinka paljon, mutta muuten tilanne on aika vapaa. Toisin on esimerkiksi Saksassa; siellä saunomista ei oteta turhan kevyesti, vaan saunottaessa paikalla on aina saunamestari, joka vastaa löylyn heittämisestä!

uima kesällä

Kun sitten on hyvä löyly saatu ja on löylytelty 5-10 minuuttia, kenties vihdalla kunnolla vihtoen, siirrytään sen jälkeen tavallisesti joksikin aikaa vilvoittelemaan sisä- tai ulkotiloihin. Kesäisin voidaan uida, ja talvella taas käydä avannossa tai kieriä lumessa. Varsinkin avantoon pulahtaminen on usein se vaihe, jota ulkomaalaiset vieraat kauhistelevat suuresti; juuri kun on selviydytty pätsimäisestä kuumuudesta, pitäisi siirtyä jäiden keskelle! Ei käy! No, uitiin avannossa tai ei, seuraavaksi on vuorossa uudelleen löylyihin meno, ja tämä kierto toistetaan sitten niin useasti kuin halutaan, ehkä yleisesti pari, kolme kertaa. Välillä juodaan raikasta vettä tai muuta mietoa juotavaa, koska hikoilu sekoittaa nestetasapainoa. Lopuksi peseydytään, levätään, ja pukeudutaan. Ja nautitaan ihanasta, puhtaasta olosta!

Hyvä muistaa

Vaikka saunomisessa ei mitään niin tiukkoja sääntöjä olekaan, vaan jokainen on oman saunahetkensä asiantuntija, on muutama asia hyvä ottaa huomioon. Ensinnäkin on olemassa eräs kirjoittamaton sääntö, nimittäin saunarauha. Se on hieman vaikea selittää, koska se tosiaan on iskostunut sanatta kaikkien suomalaisten saunojien sisimpään, mutta se voidaan ilmaista yksinkertaisesti niin, että kunnioitetaan muita saunojia, annetaan heille oma tilansa, ollaan hillittyjä ja rauhallisia saunassa. Saunassa ei riidellä, mekasteta, huudeta tai olla töykeitä. Sauna on rauhan ja puhtauden tyyssija.

Varsinkin yleisessä saunassa huomioidaan myös muulla tavalla kanssasaunojia. Jos käytät vihtaa löylyhuoneessa, on kohteliasta kerätä irronneet lehdet pois. Saunan kiuluun ei jätetä vain pientä vesitilkkaa seuraaville, vaan se täytetään ennen kuin poistutaan saunatiloista. Ei kannata myöskään saunan ovesta sisään astuessa suoraa päätä mennä heittämään löylyä, vaan kohteliasta on kysyä, onko sopivaa heittää löylyä juuri silloin. Ja vaikka saunassa ollaan alasti, älä mene aivan toisen, vieraan ihmisen viereen istumaan niin sanotusti “iholle”. Jokainen suomalainen tarvitsee sen oman saunomistilansa! Ja ehkä vielä varoituksen sana, jos vieraanasi on ulkomaalaisia; pakottaminen saunomaan ei ole varmasti se paras tapa vihkiä heidät suomalaisuuden saloihin – anna heidän rauhassansa tutustua asiaan, ja ehkä he innostuvat kokeilemaan tätä eksoottista traditiota.

Saunomisperinne on siis hyvin moninainen. Monesti jo saunan lämmittäminen ja tulen sytyttäminen, sen katseleminen, ja saunan valmistumisen odotteleminen on iso osa saunomisen nautintoa – se on jotain ikiaikaista ja hienoa. Näin ovat esi-isämme tehneet, ja niin teemme mekin edelleen.

Comments are closed.