Patapaitojen kotiareena suomalaisen jääkiekon historiassa

Pori on Selkämeren rannikolla sijaitseva, noin 90 000 asukkaan kaupunki, sekä Satakunnan maakuntakeskus. Pori tunnetaan erityisesti upeista Yyterin hiekkarannoista sekä Pori Jazz -festivaaleista, mutta se on myös yksi Suomen johtavia jääurheilun kaupunkeja. Porista ovat kotoisin muun muassa kaukalopallojoukkue Porin Kärpät sekä jääkiekkojoukkue SM-liigatason Porin Ässät. Erityisesti jääkiekkoseura Porin Ässät on niittänyt menestystä liigatasolla ja joukkueella on pitkä historia. Porin ässät on perustettu jo vuonna 1967, kun menestyksekäs Porin Karhut sekä Rosenlewin Urheilijat-38 yhdistettiin yhdeksi seuraksi. Uuden jääkiekkojoukkueen logoksi valittiin musta pataässä punaisella pohjalla, ja joukkueen pelaajia kutsutaan leikkisästi “patapaidoiksi”. Jo muutama vuosi fuusioitumisen jälkeen, vuonna 1971, Porin Ässät voitti ensimmäistä kertaa suomenmestaruuskilpailut. Porin Ässien kotihallina toimii Isomäessä sijaitseva Porin jäähalli, joka tunnetaan nimellä Isomäki Areena

Patapaitojen kotiareena suomalaisen jääkiekon historiassa

Porin jäähallin synty

Vuonna 1971, Porin Ässien Suomen mestaruuden jälkeen, Porin Isomäessä sijaitseva tekojäärata katettiin jäähalliksi. Halli sai nimekseen Porin jäähalli ja Porin Ässät otti jäähallin kotihallikseen. Alunperin hallin paikalla sijainnut tekojäärata oli puolestaan vihitty käyttöön jo vuonna 1964, jolloin se korvasi Herralahden kaupunginosassa sijainneen Juhannuslehdon luonnonjään. Isomäen tekojäärata oli myös historiallinen, sillä ennen hallin avaamista jäällä on pelattu muun muassa jääkiekon vuoden 1965 maailmanmestaruuskisojen B-sarjan otteluita. Tekojääradan ja myöhemmin jäähallin avaaminen mahdollisti jääkiekon harjoittelukauden avaamisen jo aiemmin syksyllä. Pidentynyt harjoittelukausi takasi myös Porin Ässien menestyksen liigatasolla. Porin jäähallin alkuperäinen katsojakapasiteetti oli noin 8000 henkeä, ja kaukaloa kiersi puurakenteinen seisomakatsomo. Hallia paranneltiin pitkin vuosikymmentä ja juuri ennen 1980-lukua halliin rakennettiin 500 katsojaa vetävä istumakatsomo. Jäähalliin rakennettiin myös kunnolliset pukuhuoneet, siinä missä aiemmin joukkueiden jäsenet olivat joutuneet vaihtamaan vaatteensa Porin jalkapallostadionin pukuhuoneissa. Keväällä 1978 Porin jäähallissa pelattiin SM-liigan ratkaisuottelu Porin Ässien ja Tampereen Tapparan välillä. Tuolloin hallin on arveltu vetäneen noin 13 000 katsojaa, viralliseksi yleisömääräksi ilmoitettiin noin 10 000 henkeä.

1980-luvun puolessavälissä Porin jäähalliin tehtiin suuri saneeraus, jonka myötä halliin asennettiin muun muassa lämpöeristys sekä lämmitys. Tuolloin myös istumakatsomoa laajennettiin, mikä pienensi hallin katsojakapasiteettia hieman. Myös 90-luvun lopussa hallia remontoitiin useampaan otteeseen, ja halliin on muun muassa valmistunut kaksikerroksinen lisäosa, johon perustettiin ravintoloita, myyntitiloja, aitioita sekä wc-tiloja yleisölle. Lisäksi puisia katsomoita korvattiin betonisilla rakennelmilla, ja lipunmyynti siirrettiin sisätiloihin. Nykyään istumapaikkoja on enemmän kuin seisomapaikkoja, ja katsojakapasiteetti tänä päivänä on noin 6500 henkeä. 2010 Porin jäähalliin asennettiin niin kutsuttu mediakuutio, eli neljään suuntaan osoitettu videokuvaa näyttävä tulostaulu. 2010-luvulla hallissa tehtiin viimeisin suuri peruskorjaus, ja hallin nimi muutettiin virallisesti Isomäki Areenaksi.

Porin jäähallin synty

Isomäki Areena tänä päivänä

Porin jäähalli, eli Isomäki Areena, palvelee pääasiassa Porin Ässien kotihallina sekä jääkiekko-otteluiden peliareenana. Tärkeimpiä otteluita hallissa ovat olleet Suomen mestaruuskilpailuiden ottelut niin 1900-luvun kuin tämänkin vuosituhannen puolella. Lisäksi vuosittain hallissa pelataan niin Porin Ässien kotiotteluita kuin muita SM-liigan otteluita. Myös muita jäälajeja, kuten kaukalopalloa sekä taitoluistelua, pääsee seuramaan Isomäki Areenalla. Urheilun lisäksi areena palvelee suurten yleisötapahtumien kohtaamispaikkana. Areenalla on järjestetty muun muassa musiikkikonsertteja, ja lavalla on esiintynyt vuosien varrella niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin nimekkäitä artisteja. Muun muassa Jari Sillanpää esiintyi areenalla vuonna 2016 Isomäki Alive! -nimeä kantaneessa musiikkitapahtumassa. Lisäksi vuosittain Porissa järjestettävä teollisuuden kontaktitapahtuma MatchINDUSTRY järjestettiin Isomäki Areenalla vuonna 2017. MatchINDUSTRY kokoaa messutapahtumaan vuosittain suuren kansainvälisen kävijäjoukon sekä nimekkäitä edustajia meri-, teknologia- ja energiateollisuuden yrityksistä.

Isomäki Areenalla on pitkä historia takanaan, erityisesti Porin Ässien ja jääkiekon saralla. Areenaa on remontoitu useasti ja vuosien myötä siitä on muodostunut merkittävä areena niin jääkiekko-otteluille kuin muille yleisötapahtumille. Areena tunnetaan tiiviistä tunnelmastaan, ja nykyaikaiset ravintolat ja ja baarit palvelevat monituhatpäistä yleisöä otteluiden lomassa. Muun muassa hallin Saluuna-baari mainostaa tarjoavansa erinomaisen näkyvyyden lisäksi myös elävää musiikkia sekä muiden paikkakuntien otteluiden seuraamista televisioista. Pori ja Porin Isomäki Areena ovat merkittäviä suomalaisen jääkiekon tapahtumapaikkoja.

 

Comments are closed.