Lentokentästä jättiareenaksi

Suomen Turun pikkuruisessa Artukaisten kaupunginosassa, Turun messu- ja kongressikeskuksen vieressä, sijaitsee Gatorade Center. Entisen lentokentän alueella sijaitseva Gatorade Center on monitoimihalli sekä konserttiareena, jossa järjestetään lukuisia urheilu- ja kulttuuritapahtumia vuosittain. Gatorade Center suunniteltiin alun perin vuoden 1991 jääkiekon maailmanmestaruuskisojen päänäyttämöksi, ja monitoimihalli avattiin ensi kerran 25. marraskuuta vuonna 1990.

Gatorade Center, eli Turkuhalli, oli ensimmäinen Suomen jäähalleista, jonka yleisökapasiteetti oli yli 10 000 henkeä. Ennen Hartwall-areenan avaamista Helsinkiin vuosituhannen loppupuolella, Turun monitoimihalli oli Suomen jääkiekon SM-liigan johtava harjoitus- ja peliareena. Turkuhalli syrjäytti myös Kupittaan jäähallin eli nykyisen Marli-areenan jääkiekkojoukkue TPS:n kotihallina. Turun kaupungin suunnittelema jäähalliprojekti kustansi aikoinaan 145 miljoonaa markkaa, joka on nykyrahassa lähes 24 miljoonaa euroa. Summasta valtaosa tuli Turun kunnalta. Hallia uudistettiin lisäksi 6 miljoonan euron arvoisella remontilla ennen vuosituhanteen vaihdetta. Turkuhalli sai toisen sisäänkäynnin sekä tiloihin rakennettiin ravintoloita ja uusia aitioita. Vuonna 1998 ravintoloita uudisti ravintoloitsija Sedu Koskinen, joka tunnetaan erityisesti yökerhotoiminnastaan pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa.

Nimi sponsorin mukaan

Hallia markkinoitiin alkuaikoinaan nimellä Typhoon, ensimmäisen sponsorinsa Turun Työväen Säästöpankin mukaan. Vuodesta 1994 aina vuoteen 2006 Turun Artukaisten monitoimihallin pääsponsorina toimi puolestaan mehu- ja juomatuotteita valmistava Marli. Tuolloin areena tunnettiin nimellä Elysée Arena. Marlin sponsoroinnin päätyttyä hallia kutsuttiin ainoastaan Turkuhalliksi, joskin kyseinen nimi oli toiminut hallin toisena nimenä alkuajoista saakka.

Ennen nykyistä nimeeän halli sai sponsorikseen vielä ruokayhtiö HK Scanin, ja halli kulki nimellä HK Areena. Lopulta vuosikymmenen vaihteessa Turkuhallin omistava Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli fuusioitui Turun kaupungin perustaman Oy Turkuhalli – Åbohallen Ab:n kanssa vuonna 2010. Vuodesta 2016 eteenpäin hallin nimeksi valikoitui Gatorade Center. Nykyisen nimensä halli on saanut Gatorade-energiajuoman mukaan, sillä eräs hallin suurimpia sponsoreita, juomayhtiö Hartwall, toimii Suomessa Gatorade-brändin yhteistyökumppanina.

Alueen historiaa

Artukainen on pieni, 75 asukkaan kokoinen kaupunginosa Turun kunnassa. Alueelle on keskittynyt runsaasti kemian-, paino-, elintarvike- ja lääketeollisuutta, mikä selittää matalan väestömäärän alueella. Gatorade Centerin paikalla toimi aiemmin Artukaisten lentokenttä. Artukaisten lentokenttä oli toiminnassa vuodesta 1935 aina vuoteen 1965 saakka, ja se oli avauduttuaan Suomen ensimmäinen, sekä maailman pohjoisin, toimiva siviililentokenttä. Lentokentän lopetettua toimintansa, ja ennen Gatorade Centerin rakentamista, alueella on toiminut muun muassa kilpa-autorata, jossa ajettiin vuoteen 1980 saakka niin auto- kuin moottoripyöräkilpailuja. Farma-maatalousmessut olivat myös Artukaisten kaupunginosan entisen lentokenttäalueen suosituimpia tapahtumia 1960-luvulla.

Eräs alueen merkittävimpiä tapahtumia on kuitenkin historiansa alusta saakka ollut SRK:n suviseurat. Suviseurat on luterilaisen kirkon yhteydessä toimivan vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen jokavuotinen kesäjuhla, joka järjestettiin ensi kertaa Artukaisten lentokentällä vuonna 1975. Tällöin tapahtumaan osallistui 35 000 ihmistä. Tänä päivänä suviseurat on on Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma, johon osallistuu noin 75 000 kävijää. Seuravieraita saapuu vuosittain yli 30 maasta.

Hengellinen tapahtuma on jättänyt jälkensä alueelle, ja nykyään samalla paikkaa Gatorade Centerissä järjestetään vuosittain kristilliset Maata Näkyvissä -festivaalit. Maata näkyvissä -festarit ovat Pohjoismaiden suurin nuorille suunnattu kristillinen tapahtuma, jonka järjestäjiä ovat Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen nuorisotyö sekä Turun evankelisluterilaiset seurakunnat. Suurimmillaan festivaalit ovat koonneet paikalle lähes 30 000 vierailijaa viikonlopun aikana.

Maata Näkyvissä -festivaalin konsertti

Gatorade Centerissä järjestetään hengellisten tapahtumien ja urheiluotteluiden lisäksi runsaasti muitakin tapahtumia. Erityisesti suomalaisten laulajien konsertit ovat suosittuja, minkä lisäksi areenalla on esiintynyt useita ulkomaisia supertähtiä, muun muassa AC/DC, Bon Jovi sekä Bryan Adams. Myös Suomen euroviisukarsinnat on järjestetty Turkuhallissa 90-luvun alkupuolella. Gatorade Center yhdessä Turun messu- ja kongressikeskuksen kanssa toimivat alueen suurimpien tapahtumien kohtaamispaikkana.

Comments are closed.