Jordan B. Peterson Kulttuuritalolla

Professori ja kirjailijana tunnettu psykologi esiintyy Helsingissä Kulttuuritalossa 2018 marraskuussa. Luentokiertueella oleva menestyskirjailijan tapahtuma on loppuunmyyty ja sille on buukattu toinen lisänäytös.

 

Jordan B. Peterson Kulttuuritalolla

Jordan tunnetaan hyvin ympäri maailmaa kirjastaan: 12 elämänsääntöä, käsikirja kaaosta vastaan. Hänellä on yli miljoonan tilaajan tilaama Youtube-kanava. Maailmantähdeksi kasvanut kirjailija psykologi kertoo olevansa aina varuillaan toimittajien seurassa. Petersonin kirjaa on myyty yli miljoona kappaletta ja siitä on kohonnut kulttikirja. Nykyajan erittäin vaikuttava esiintyjä kertoo luennollaan elämän säännöistä ja kirjastaan sekä nyt Helsingin ensimmäiselle kiertue-esiintymisellään puhui muun muassa lapsista. Esiintyjänä ja luennoitsijana Peterson pyrkii joka kerran puhumaan eri aihealueista eikä jämähdä kaavoihin kertoa samaa luentoa yhä uudelleen ja uudelleen. Hän on esiintynyt nyt jo maailmankiertueellaan lähes sadassa eri paikassa. Mediahahmona luennoitsija on aiheuttanut paljon kohua ja tykkää haastaa ja puhua sellaisistakin aiheista mistä ei puhuta. Esimerkiksi luennoimassa ollut Peterson aiheutti hämmennystä pitäessään Los Angelesissa todella varakkaiden tilaisuudessa luentoa ja otti aiheeksi maailman rikkaimpien rikoksista ja heidän sortavan luonteensa vaikka tiesi, että suuri osa tuosta yleisöstä kuului tähän joukkoon. Murskaava hiljaisuus oli hänen mieleensä ja kirjailija psykologi tokaiseekin, että on hauskaa tuottaa järkyttävää hiljaisuutta ja työntää sormensa puheenaiheen alle ja painaa juuri sieltä.

Tämän hetken maailman vaikutusvaltaisin ajattelija?

Jordan Petersonia on tituleerattu länsimaiseksi ajattelijaksi, jolla on tämän hetken suurin vaikutusvalta. Kanadalainen professori, kirjailija, luennoitsija, ajattelija ja psykologi laukoo suoraan ja lujaa. Itseään hän kutsuu preeriasaarnaajaksi. Hänen kirjansa ohjeet ovat hyvin suoria ja selkeitä. Muun muassa yksi säännöistä on lyhyesti: Puhu täsmällisesti. Piste. Tämänkaltaisesta suorasanaisesta saarnaajasta tykätään kovasti ja se on tervetullutta ajattelua ja puhumista. Valitettavasti luennoitsija on saanut myös paljon kritiikkiä ja muun muassa hänen kannattajiinsa sanotaan lukeutuvan järjestäytyneeseen äärioikeistolaiseen liikkeeseen lukeutuva alt-right-liike, joka kannattaa miesten ylivaltaa. Petersonin puheet siis puhuttelevat muun muassa nuoria miehiä, jotka ihailevat tämänkaltaista ajattelua, kertoo yle.fi uutisartikkeli. Petersonia on myös syytetty rasismista, naisvihasta ja fasismista. Jordanin aatteita ja elämän ohjeita värittää varsinkin kristinuskon ja raamatun sekoittaminen omiin pohdintoihinsa. Myös myytit ja muiden uskontojen psykologia kuuluu ja näkyy hänen mietteissään ja kirjassaan sekä luennoilla. Kyseenalaisena hahmona tunnettu luennoitsija jatkaa loppuunmyytyjä luentojaan ja antaa jatkuvasti medialle lisää tulta purjeisiin ja kirjoittelujen aiheita. Saa jäädä nähtäväksi, onko yleisö loppuun asti Petersonin puolella vai kääntyykö kova itseluottamus ja jämptit omat mielipiteet ja lausahdukset Petersonia vastaan.

YouTube nykyisenä kanavana akateemisille vaikuttajille

Petersonin tapaan myös eräs suomalainen filosofi, Esa Saarinen on noussut yhdeksi akateemiseksi vaikuttavaksi henkilöksi YouTubessa. YouTube on väylänä nykyään sellainen, josta voi kukoistaa mitä tahansa. Vapaan sanan ja vapaan ilmaisun kanavana YouTube on onnistunut, mutta myös pelätty ja kritisoitu siitä, että sen algoritmi tukee muun muassa ääriryhmiä. Peterson on kohauttanut yleisöään videopalvelusta löytyvällä videolla, jossa Peterson kertoo suoraan mielipiteensä nuorista: “Älkää korjatko taloutta, 18-vuotiaat. Te ette tiedä mitään taloudesta. Se on massiivinen ja monimutkainen kone kaikkein ymmärryksen ulkopuolella ja sotkette sen kanssa omalla kustannuksellanne. Osaatteko edes siivota oman huoneenne? Ette. No, ajatelkaa sitä. Sinun pitäisi ajatella sitä, sillä jos et edes osaa siivota omaa huonettasi, kuka hemmetti olet antamaan ohjeita maailmalle?”. Petersonin ohjeet ovat kuitenkin myös humoristisia ja esimerkiksi miljoonia lukijoita tavoittanut kirja kahdestatoista elämänohjeestansa sisältää ohjeita siitä, että lapsia, jotka skeittaavat ei saa häiritä. Ja muun muassa kirjan kahdestoista ohje on: “Taputa kissaa kun kohtaat kissan kadulla.”

YouTube nykyisenä kanavana akateemisille vaikuttajille

Comments are closed.