Jalkapallo Suomessa

Suomalaiset ovat aktiivista kansaa ja harrastavat paljon eri liikuntalajeja. Vaikkei jalkapallo ihan ylläkään jääkiekon kaltaiseen suosioon, on se silti erittäin suosittu harrastus Suomessa. Suomen palloliiton ja Suomen Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan jalkapalloa harrastaa noin 500 000 suomalaista. Palloliiton alaisuudessa toimii monia eri seuroja, mutta peliä pelataan myös täysin harrastemuodossa varsinkin kesäisin todella paljon.

Jalkapallo rantautui Suomeen 1980-luvulla lähinnä englantilaisten merimiesten ja ulkomailla sitä oppineiden suomalaisten kautta. Aluksi sitä pelattiin täysin harrastemielessä ja se oli myös kouluissa oppilaiden liikuntaa. Kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen jalkapalloturnaus pelattiin vuonna 1906 ja siihen osallistui kuusi joukkuetta jotka edustivat kaikki eri oppilaitoksia Turusta ja Helsingistä. Suomessa lajin suosio kasvoi hitaasti. Sen harrastamista hankaloitti alkuun ehkä se, että sitä oli mahdollisuus pelata vain kesäisin. Ennenaikaan ei ollut olemassa juurikaan sisäjalkapallon pelaamis mahdollisuuksia. Jalkapalloa pelattiin lähinnä isommissa kaupungeissa, koska pienemmillä paikkakunnilla ei ollut kenttiä sen pelaamiseen. Vasta vuonna 1915 valmistui ensimmäinen jalkapallokenttä Helsingin Töölöön.

Suomi onnistui kuitenkin muodostamaan oman maajoukkueensa, joka pelasi ensimmäisen ottelunsa vuonna 1911. Vaikka se olikin vielä Venäjän alaisuudessa, se pelasi Ruotsia vastaan ja hävisi ottelun luvuin 2-5. Maajoukkue kuitenkin osallistui seuraavana vuonna järjestettäviin olympialaisiin ja pääsi sijalle 4. Sitä pidetään edelleen Suomen maajoukkueen parhaimpana sijoituksena kautta aikojen. Palkinnoksi pelaajat saivat suorituksestaan raitiovaunulipun ja kruunun päivärahan. Suomen maajoukkue menestyi alkuaikoinaan itse asiassa yllättävän hyvin ja voitti monia kansainvälisesti kokeneempia ja parempia maita. Harjoittelu oli kuitenkin vaikeaa erityisesti otteluiden osalta, sillä Suomessa oli vain muutama jalkapalloseura ja täten niiden väliset ottelut jäivät hyvin vähäisiksi vuoden aikana. Suomen maajoukkue koki myös monia vastaiskuja, sillä useimmiten kukaan ei halunnut lähettää heitä varmaan häviöön ja sponsoreita ei löytynyt.

jalkapallo on syvällä Suomen sydämessä

Suomessa jatkettiin jalkapallon pelaamista läpi vuosikymmenien. Seuroja syntyi lisää ja pikkuhiljaa laji kasvatti suosiotaan. Erilaiset juniori joukkueet tulivat myös yleisimmiksi. Suomen nappulaliigaliitto onkin perustettu jo vuonna 1964. Myös naisten joukkueille alkoi olla enemmän pelaajia ja naiset pelasivat ensimmäisen maaottelunsa vuonna 1973, senkin Ruotsia vastaan. Suomi kuitenkin pysyi aina yhtenä Euroopan huonoiten menestyvistä jalkapallomaista. Eri seuroista alkoi kuitenkin nousta yksittäisiä pelaajia, jotka pääsivät pelaamaan Eurooppalaisiin huippuseuroihin. Monet näistä ovat tuttuja nimiä vähemmänkin jalkapallosta tietäville suomalaisille. Kuuluisia pelaajia ovat olleet muun muassa Jari Litmanen, Mikael Forssell, Petri Pasanen, Teemu Tainio ja Mika Nurmela.

Jalkapallon suosio

Suomessa jalkapalloa organisoi Suomen Palloliitto. Se vastaa erilaisista turnauksista ja Cup-muotoisesta kilpailutoiminnasta. Se auttaa myös kehittämään lajia valmennuskoulutuksen ja seura- ja olosuhdekehitystoiminnan avulla. Se toimii kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n ohjeistuksen mukaan ja edustaa sitä Suomessa. Se hoitaa Suomessa kaiken jalkapalloon liittyvän opetuksen, koulutuksen ja se tukee lajin harrastajia sekä ammattilaisia.

Suomen palloliiton jäsenpiirejä on yhteensä 12. Niitä löytyy aina Lappia ja Ahvenanmaata myöden koko maasta. Piirit vastaavat jalkapallotoiminnasta omilla alueillaan. Toisilla alueilla toiminta on aktiivisempaa kuin toisilla. Nykyään jalkapallon harrastaminen on huomattavasti helpompaa sillä erilaiset sisäkentät antavat mahdollisuuden pelata sitä myös talvisin. Seurat kilpailevat keskenään eri divisioonissa ja muissa alemmissa sarjoissa.

Suomessa on erittäin hyvä mahdollisuus osallistua jalkapallon pelaamiseen. Paikallisilta seuroilta voi kysyä lisätietoa ja opastusta harrastuksen aloittamisesta. Monet kentät ovat myös vapaasti käytettävissä kesäisin ja erilaisia harrasteliigoja on paljon ympäri Suomea. Talvisin mahdollisuuksia löytyy lähinnä isompien kaupunkien sisäliikuntahalleista. Jalkapallon pelaamisella ei ole ikärajaa ja se onkin maailmanlaajuisesti yksi kaikkein suosituimmista ja eniten harrastetuista liikuntalajeista.

Comments are closed.