Eukonkanto Suomessa

Eukonkanto on suomalainen urheilulaji, jossa kuten jo nimikin sanoo, on tarkoitus kantaa nainen, eli eukko, erilaisten esteiden läpi juoksuradalla. Tietenkin niin nopeasti kuin vain on mahdollista. Tämä urheilulaji ja maailmanmestaruuskisat ovat varmasti tuttuja hyvin isolle osalle suomalaisia. Kenties kaikki eivät niitä ole seuranneet, mutta sana ja tapahtuma ovat tuttuja. Näin on myös maailmalla. Eukonkannon maailmanmestaruuskisat järjestetään Sonkajärvellä ja näin on ollut jo vuodesta 1997. 1990 vuodesta alkaen Eukonkanto tuli osaksi Sonkajärven pitäjämarkkinoiden ohjelmistoa kunnes vuonna 1992 kilpailu muuttui suomenmestaruustasoiseksi.

1997 kisat alkoivat kiinnostaa ulkomaalaisia niin paljon, että oli aika muuttua maailmanmestaruuskisoiksi. Vuosittain olevat maailmanmestaruuskisat eivät ole vakava kasvoisille vaan enemmän humoristinen tapahtuma urheilussa. Maailmanmestaruuskisoissa voi nähdä pukeutumista ja huumoria niin yleisön kuin kilpailijoidenkin puolesta. Radalla, jossa kilpaillaan, on pituutta 253,5 metriä. Se pitää sisällään muun muassa vesiesteen, jolla on syvyyttä yksi metri sekä kaksi aitaa eli kuiva estettä, jotka tulee kiivetä ja rata on niin hiekkaa kuin soraakin. Sillä ei kilpailussa ole väliä, että onko eukko oma vaiko jonkun muun, kunhan ikä hänellä riittää. Ikää vaaditaankin eukolta 17 vuotta.

Kannettavan massan, eli eukon, tulee olla enemmän kuin 49 kiloa. Jos kuitenkin käy niin, että paino ei eukolla riitä, niin eukolle laitetaan selkään eukonkantoreppu ja tarvittava määrä lisäpainoa. Joskus kilpailussa ei eukko pysy kyydissä. Tippuminen ei haittaa, mutta eukko on nostettava välittömästi takaisin kyytiin. Apuvälineiden käyttö on kiellettyä kilpailussa. Eli ei ole sallittua käyttää minkäänlaisia reppuja saati köysiä, jotta eukko pysyisi kyydissä. Myöskään kenkinä ei saa olla piikkikorkoja, vaelluskenkiä tai sellaisia kenkiä mitkä sisältävät teräviä osia (kuten jalkapallokengät). Jalkineet tarkastetaan ennen kisaa ja niitä ei jalkaan ole sallittua teipata.

Kansainvälisesti kiinnostava laji

Kansainvälisesti kiinnostava laji

Kansainvälisesti kiinnostava laji

Päämarkkinoiden aikaan heinäkuun alussa Sonkajärvellä järjestettävissä maailmanmestaruuskisoissa kilpailee paljon eri maalaisia kilpailijoita ihan ympäri maapallon. Suomalaiset ovat toki pärjänneet lajissa hyvin, mutta usein on voittajaksi päätynyt myös sekä Virosta kotoisin oleva pari tai nyt viime vuosina Liettuasta kotoisin oleva pari.

Suomalaiset Taisto Miettinen ja Kristiina Haapanen voittivat maailmanmestaruuden 2009-2013 vuosina. Kuitenkin kaikki nämä vuodet on koettu, että virolainen kantotyyli on se kaikkein paras ja toimivin. Nykyisin kilpailuja järjestetään myös Yhdysvalloissa Mainessa. Siellä se kulkee nimellä wife-carrying. Tosin eukot eivät useinkaan ole vaimoja vaan vapaaehtoisia. Palkinnoksi voittaja saa sekä olutta että siideriä. Vuonna 2005 on paikalla nähty muun muassa Dennis Rodman, joka ei kilpaillut kuitenkaan terveytensä vuoksi, mutta kokeili silti lajia. Vuonna 2006 jännitettiin, että ilmestyykö Rodman paikalle, sillä hän oli aiempana vuonna puhunut osallistuvansa seuraaviin kisoihin. Hän ei kuitenkaan paikalle saapunut.

Vuoden 2013 kilpailuissa oli yleisöä saapunut paikalle seuraamaan 3000 henkeä ja osallistuvia pareja oli 47. Nämä 47 paria olivat yhteensä 11 eri maasta. Vuonna 2016 oli paikalla kilpailemassa osallistujia jopa 13 eri maasta. Näistä mainittakoon suomalaisten lisäksi Yhdysvallat, Viro, Meksiko, Australia sekä Japani. Tuolloin tapahtumaa kävi seuraamassa 10000 henkeä. Vuonna 2017 Taisto Miettinen ja Kristiina Haapanen voittivat mestaruuden jälleen ja toiseksi maaliin tulivat Yhdysvaltalaiset kilpailijat. Aika ero oli vain 2,3 sekuntia. Tuona vuonna oli kilpailijoita jo 15 eri maasta. Vuoden 2020 kilpailua ei voitu järjestää Covid -19 pandemiasta johtuen. Mutta 2021 on maailmanmestaruuskilpailu kenties taas voimissaan. Ainakin tällä hetkellä siltä vaikuttaa, mutta kuten kaikki tiedämme ja olemme pandemian aikana oppineet, tilanteet muuttuvat.

Comments are closed.