AMERIKKALAISET IKONIT

Seinfeld-televisiosarjaa katsoneet muistavat, kuinka George Costanzan hahmo saa töitä New York Yankees -pesäpallojoukkueelta ja päättää uudistaa muun muassa joukkueen peliasujen materiaalin. Työpaikka sijaitsee tietysti legendaarisella Yankee Stadiumilla. Carnegie Hall -konserttisali on toinen ikoninen newyorkilainen tapahtumapaikka, jossa on esiintynyt huippumuusikoiden ohella muun muassa koomikko Groucho Marx.

AMERIKKALAISET IKONIT

Pesäpallotemppeli

Vuonna 1923 rakennettu New York Yankees -joukkueen stadioni oli yksi amerikkalaisen baseballin kuuluisimmista rakennuksista. 2000-luvulla rakennuttajat saivat innovatiivisen urakan: siirtää kunniakas Yankees-perinne uuden stadionin muotoon. Suunnittelijat loivat modernin tulkinnan historiallisesta brändistä. Heidän mukaansa uusi stadion on tulevaisuuden pelikenttä, jolla on menneisyyden sielu. Vuonna 2009 valmistuneen uuden Yankee Stadiumin graniittinen julkisivu on saanut inspiraationsa vanhasta stadionista, joka sijaitsi vain kivenheiton päässä New Yorkin Bronxissa.

Uuden stadionin käyttöönottovuonna New York Yankees voitti pesäpallon maailmanmestaruuden World Series -sarjassa. Yankeesin menestykseen ovat osaltaan vaikuttaneet uskolliset fanit, jotka ovat saaneet uuden stadionin myötä uuden paikan kokoontua aistimaan pelitunnelmaa. Uudella Yankee Stadiumilla istumapaikkoja on yhteensä 47 309. Monet fanit haluavat yhteisöllisen katsomiskokemuksen, vaikka osa nauttii peleistä enemmän kotisohvallaan, oli kyseessä sitten pesäpallo-ottelu, erä nettibiljardia tai kierros venttiä.

Legendojen koti

Monet New York Yankeesin pelaajista ovat myös nousseet legendoiksi. George Herman ”Babe” Ruth aloitti baseball-uransa Red Soxissa, josta siirtyi New York Yankeesiin vuonna 1920. Hän oli yksi ensimmäisistä viidestä Baseball Hall of Fameen vuonna 1936 valituista pelaajista. Urheilutoimittaja Tommy Holmes sanoi aikoinaan, että lakkasi puhumasta Babe Ruthista siitä yksinkertaisesta syystä, että ne, jotka eivät olleet nähneet Ruthia, eivät uskoneet häntä.

Legendojen koti

On myös kuvailtu, ettei Ruthin uralla ollut olennaisinta, että hän löi enemmän kunnareita kuin kukaan muu vaan että hän löi ne muita paremmin, korkeammalle, pidemmälle ja taidokkaammalla teatraalisella ajoituksella. Ruth jäi eläkkeelle vuonna 1935 vyönsä alla 714 kunnaria. Ennätysvuonna 1927 hän löi jopa hämmästyttävät 60 kunnaria.

Mickey Charles Mantle pelasi New York Yankeesissa vuosina 1951–1968. Mantle pysyi uskollisesti Yankeesissa koko 18-vuotisen pesäpallouransa ajan. Kunnareita kertyi tuona aikana 536. Mantle korvasi keskikentällä toisen legendan Joe DiMaggion. Hänet valittiin Amerikan liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi kolmasti. Mantle pääsi Babe Ruthin seuraksi Baseball Hall of Fameen vuonna 1974. Aktiiviuransa jälkeen hän toimi muun muassa urheilukommentaattorina.

Elämys faneille

Jos Yankees-peliin suuntaa autolla, kannattaa varautua liikenneruuhkiin. Hyvä vaihtoehto on saapua paikalle metrolla. Stadionin lähistöllä löytää helposti perille väkijoukkoja seuraamalla. Sisäänkäyntien luona tehdään kevyt turvatarkastus. Pelissä voi periamerikkalaisen tradition mukaisesti nauttia hot dogeja ja Bud-olutta– Tarjolla on myös sushia, mutta varsinaisia terveysruokia stadionilta on turha etsiä, vaikka ruoka- ja juomapisteitä on joka kerroksessa.

Uudella Yankee Stadiumilla on järjestetty myös konsertteja ja muita erityistapahtumia. Esimerkiksi lokakuussa 2016 New York Yankees piti Fan Appreciation Day -nimellä kulkeneen tapahtuman faniensa kunniaksi. Samana päivänä juhlistettiin myös Yankees-pelaaja Mark Teixeiran viimeistä kausipeliä. Promootiokoodilla faneille oli luvassa 25 prosentin alennus lipuista päivän peliin Baltimorea vastaan netistä ostettuna.

Myös paikan päällä Yankee Stadiumilla Teixeiran pelinumeroon 25 sonnustautuneille faneille oli luvassa yllätyksiä Fan Appreciation Dayna. Twitterissä ja Instagramissa pelitunnelmia jakaneiden joukosta valittiin satunnaisesti voittajat, jotka saivat palkinnoksi ”Ultimate Game Day Experience”, huippuluokan pelipäivän kokemus, mikä sisälsi muun muassa korotuksen paremmille istumapaikoille – mikä on tietysti monen fanin unelma.

Estradi konserttielämyksille

Estradi konserttielämyksille

Toisenlainen amerikkalaisen kulttuurin pyhättö sijaitsee New Yorkin Manhattanilla 57th streetin ja seitsemännen avenuen kulmassa. Andrew Carnegien rakennuttama ja arkkitehti William Burnet Tuthillin suunnittelema konserttitalo valmistui vuonna 1890. Tuthill ei ollut koskaan aiemmin suunnitellut konserttitaloa, mutta onnistui luomaan paitsi kauneudestaan myös akustiikastaan tunnetun mestariteoksen, joka on kestänyt aikaa.

Carnegie Hallin virallinen avajaisilta oli toukokuussa 1891. Avajaisissa New York Symphony Society -orkesteri konsertoi Pjotr Tsaikovskin johdolla. Avaamisestaan asti Carnegie Hall on asettanut kansainvälisen musiikillisen standardin ja kerännyt seiniensä sisään esiintymään maailman tunnetuimmat artistit Mahler, George Gershwin, Billie Holiday ja The Beatles mukaan lukien. Konserttitalo on ylittänyt artistivalinnoillaan rohkeasti genrerajat kautta historiansa.

Carnegie Hallin pääsalina toimii Isaac Stern Auditorium / Ronald O. Perelmanin Stage -niminen sali, joka kohoaa viiteen kerrokseen ja on ollut käytössä avajaisista asti. Istumapaikkoja salissa on 2 804. Uusin lisäys konserttitaloon on moderni Judy and Arthur Zankel Hall, jossa esitetään klassista, pop- ja jazz-musiikkia sekä niin kutsuttua maailmanmusiikkia. 599-paikkaisesta salista on tullut yksi New Yorkin kuumimmista konserttipaikoista sen avauduttua vuonna 2003. Intiimissä 268-paikkaisessa Joan ja Sanford I. Weill Recital Hallissa esitetään kamarimusiikkia ja pidetään ensiesityksiä sekä paneelikeskusteluja.

Työtä kulissien takana

Työtä kulissien takana

Kun nuoriso-orkesteri National Youth Orchestra of the United States of America piti menestyksekkään kaksituntisen konsertin Carnegie Hallissa, se vaati tarkkaa valmistautumista ennen yleisön saapumista kuten kaikki konserttisalin esitykset. Konserttitalon päivä alkoi sillä, että lavalle aseteltiin varovasti mikrofoneja, tuoleja ja nuottitelineitä. Kunniapaikan keskeltä lavaa sai Steinway & Sons -merkkinen flyygeli. Pianovirittäjän virittäessä flyygeliä siivoojat pitivät tapansa mukaan huolta siitä, että punainen matto ja katsomon tuolit ovat edustuskunnossa illan konserttia varten.

Orkesterin 114 jäsentä saapuivat harjoituksiin bussilla. Muusikot lämmittelivät sormiaan, kunnes orkesterin kapellimestari Charles Dutoit käynnisti harjoitukset. Monet nuorista muusikoista olivat Carnegie Hallissa ensimmäistä kertaa, ja harjoitusten päätyttyä monet napsivat selfieitä lavalla. Konserttitalon avauduttua ihmisiä valui tasaisena virtana ovista kohti portaita ja suurinta konserttisalia.

Takahuoneessa orkesterin jäsenet olivat pukeutuneet asianmukaisen juhlavasti ja heidän instrumenttinsa oli viritetty. Minuutteja ennen konsertin alkua he ahtautuivat hisseihin, jotka vievät esiintymislavalle. Valojen himmentyessä ja yleisön hiljentyessä konserttisalin sisällä, Carnegie Hallin ulkopuolella illan konserttijulisteita vaihdettiin jo seuraaviin.

Comments are closed.