Ainutlaatuinen neljän jään kokonaisuus

Vaasa on Suomen Pohjanmaan maakunnassa sijaitseva, noin 67 000 asukkaan kokoinen kaupunki. Vaasa on Pohjanmaan maakuntakeskus, ja sen erinomainen sijainti Suomen länsirannikolla on tehnyt siitä tärkeän teollisuuskaupungin. Kaupunki tunnetaan erityisesti energiateollisuudesta, ja varsinkin sataman alueella on useita voimalaitoksia. Vaasan seudun voimalaitokset työllistävät lähes 11 000 työntekijää. Vaasa on myös merkittävä opiskelijakaupunki, tarjoten runsaasti vaihtoehtoja varsinkin korkeakouluopiskelijoille. Vaasa ja Vaasan seudun kunnat ovat menestyneet myös erilaisissa urheilulajeissa. Erityisesti ultimate, eli liitokiekolla pelattava joukkuelaji, on tuonut vaasalaisille mainetta ja kunniaa. Muun muassa vuoden 2009 euroopanmestaruuskilpailuissa, edustusjoukkueen pelaajista viisi oli vaasalaisesta Vaasa Saints -joukkueesta, mikä oli eniten mistään seurajoukkueesta. Myös pesäpallolla on pitkä historia Vaasassa. Vaasasta on kotoisin myös SM-liigan jääkiekkojoukkue Vaasan Sport. Vaasan Sportin jääkiekkojaosto on perustettu jo vuonna 1962, ja se pelasi ensimmäisen kerran Suomen korkeimmalla sarjatasolla SM-liigassa vuonna 1975. Suomen jääkiekon SM-liiga perustettiin samana vuonna, ja Vaasan Sport oli yksi perustajajäsenistä. Tuolloin tehtiin myös suomalaisen jääkiekon historiaa, kun uuden SM-liigan ensimmäinen maali laukaistiin Vaasan jäähallissa, Vaasan Sportin pelatessa helsinkiläistä HIFK:ta vastaan.

Vaasan jäähallin historiaa

Historiallinen Vaasan jäähalli valmistui vuonna 1971, muutamaa vuotta ennen SM-liigan syntyä. Vaasan jäähalli tunnetaan myös nimellä Vaasa Arena. Ennen jäähallin käyttöönvihkimistä Vaasan Sportin pelaajat harjoittelivat ulkojäällä, ja hallin avaaminen pidensi harjoittelukautta merkittävästi. Vaasan jäähallia on vuosien varrella laajennettu useaan otteeseen, ja suurin laajennus tehtiin juuri ennen vuosituhanteen vaihdetta, vuonna 1999. Nykyisellään hallin yleisökapasiteetti on noin 4500 henkeä. Vuoteen 2012 saakka hallissa oli myös muun muassa käytössä alkuperäinen jäähdytysputkisto, ennen kuin se uusittiin remontin yhteydessä. Halliin pystytettiin tuolloin myös SM-liigan vaatimusten mukainen turvakaukalo, toisena hallina Suomessa koskaan.

Vaasan jäähallin historiaa

Vaasan jäähallin yhteydessä, samassa rakennuksessa, sijaitsee lisäksi kolme harjoituskaukaloa joista yhdessä voi harjoitella curlingia. Curling on jäällä pelattava joukkuelaji, jossa liu’utetaan graniittikiviä mahdollisimman lähelle noin 40 metrin päässä sijaitsevan kehän keskipistettä. Vaasan jäähallin tarjoamat mahdollisuudet jääurheilun harjoittamiselle ovat ainutlaatuiset Suo messa, sillä saman katon alta löytyy yhteensä kolme harjoituskenttää sekä kilpajää – neljän jään kokonaisuus. Vaasan halli tarjoaa harjoitustilojen ja pukuhuoneiden lisäksi palveluita myös yleisölle, pitäen sisällään ravintoloita, kahviloita ja kioskeja. Hallista löytyy lisäksi kuntosali, toimistoja sekä kokous- ja ryhmätyötiloja. Jääurheilun lisäksi Vaasa Arena toimii suurten yleisötapahtumien järjestäjänä, ja jäähallissa on nähty lukuisia konsertteja, tanssiaisia ja yritystilaisuuksia.Nykyisin, yhä tänä päivänä, Vaasan jäähallin pääkäyttäjänä toimii Vaasan Sport -jääkiekkojoukkue. Sport pelaa hallissa kotiottelunsa, minkä lisäksi myös suurin osa harjoituksista tapahtuu jäähallissa. Myös KoMu HT -jääkiekkojoukkue pelaa kotiottelunsa Vaasan hallissa. Lisäksi taitoluisteluseura VLK ja muodostelmaluisteluseura Wasa Team Skaters käyttävät Vaasan jäähallin tiloja harjoituksiinsa.

Wasa Team Skatersin jäseniä

Mustasaaren ja Vaasan yhteishallinto

Vaasa Arena  tunnetaan myös nimellä Kuparisaaren jäähalli, ja sen käyttöä hallinnoi Vaasan ja Mustasaaren kuntien omistama Vaasanseudun Areenat -kuntayhtymä. Vaasanseudun Areenat -kuntayhtymän hallinnon alle kuuluu lisäksi Vaasassa sijaitseva Elisa Stadion, sekä Mustasaaressa sijaitseva Botniahalli. Elisa Stadion on vuonna 1936 avattu jalkapallostadion, Botniahalli puolestaan palvelee yleisurheilijoita sekä toimii muun muassa messujen ja konserttien tapahtumapaikkana. Vaasanseudun Areenat huolehtii muun muassa harjoitustilojen varaamisesta, ylläpidosta sekä taloudellisesta ja hallinnollisesta puolesta. Vaasa Arena sijaitsee Hietalahti-nimisessä kaupunginosassa Vaasassa, josta löytyy myös Vaasanseudun Areenoiden hallinnoima Elisa Stadion. Myös suurin osa muista kaupungin liikuntapalveluista on keskittynyt Hietalahteen, joka on osa Vaasan kaupungin keskusta-aluetta. Hietalahdesta löytyy urheiluareenoiden lisäksi muun muassa Vaasan ravirata, joka on otettu käyttöön jo 1950-luvulla. Hietalahdesta löytyy suurten urheiluareenoiden lisäksi myös muun muassa uimahalli, pesäpallostadion, kiekkogolf-puisto Rytilaakso, yleisurheilustadion Kaarlenkenttä sekä Tennis-Center.

Comments are closed.