Pohjois-Pohjanmaan suurin urheilumahdollisuuksien keskittymä

Oulu on noin 200 000 asukkaan kokoinen kaupunki Pohjois-Pohjanmaalla Suomessa. Se on Pohjois-Suomen vanhin sekä väkiluvultaan Suomen viidenneksi suurin kaupunki, sekä Pohjois-Pohjanmaan maakuntakeskus. Oulusta on kotoisin myös menestyksekäs jääkiekkojoukkue Oulun Kärpät, joka pelaa jääkiekon SM-liigassa. Oulun Kärpät on voittanut mestaruusliigan seitsemän kertaa, sekä päässyt mitalisijoille seitsemällä perättäisellä kaudella vuosina 2003-2009. Joukkue on perustettu vuonna 1946, alunperin jalkapallo- ja jääpalloseuraksi, mutta jääkiekko otettiin ohjelmaan jo seuraavana vuonna. Tänä päivänä Oulun Kärpät keskittyy ensisijaisesti jääkiekkoon, ja joukkueen kotihallina toimii Oulussa Raksilan urheilukeskuksessa sijaitseva jäähalli, Oulun Energia Areena.

Jääkiekkoilun historiaa Oulussa

Oulu alkoi niittää menestystä jääkiekkokaupunkina Oulun Kärppien nousukiidon myötä, ja kaupunkiin alettiin kaavailla uutta jäähallia. Oulun jäähallin, eli nykyisen Oulun Energia Areenan, rakentaminen aloitettiin vuonna 1974 ja se valmistui vuotta myöhemmin. Jäähalli korvasi Raksilassa aiemmin sijainneen vuonna 1965 avatun tekojääradan, ja hallin valmistuminen kohensi jääurheilulajien harjoitusolosuhteita. Sisähalli mahdollisti myös harjoittelukauden pidentymisen, kun pelaajat eivät olleet enää sääolosuhteiden armoilla. Oulun jäähallin katsojakapasiteetti oli sen valmistuttua noin 7600 henkeä. Halli kävi läpi perusteellisen peruskorjauksen 2000-luvun alussa, mikä pienensi katsojapaikkojen määräksi noin 6600. Remontin myötä halliin saatiin myös lämmitys, nykyaikaisemmat myyntipisteet, lisää wc-tiloja sekä varastotilaa. Hallin pääkäyttäjä Oulun Kärpät nimesi hallin uudestaan, ja halli tunnetaan nykyään sponsorinimellään Oulun Energia Areena. Hallin vieressä sijaitsee myös vuonna 2008 käyttöön otettu, kooltaan pienempi harjoitushalli. Harjoitushallin katsojakapasiteetti on 150 henkeä.

Jääkiekkoilun historiaa Oulussa

Oulun jäähalli sijaitsee Raksilan urheilukeskuksessa, joka on Oulun kaupungin liikuntaviraston ylläpitämä liikuntapaikkojen keskittymä. Jäähallin lisäksi alueelta löytyy muun muassa Ouluhalli-niminen monitoimihalli, joka palvelee erityisesti eri palloilulajien harrastajia. Ouluhallissa järjestetään vuosittain kansainvälisiä mestaruuskisoja niin palloilulajeissa, painissa kuin jousiammunnassakin. Raksilan urheilukeskuksessa on lisäksi Raksilan uimahalli, joka on yksi Suomen suurimpia uimahalleja. Uimahallissa on allasosaston lisäksi kuntosali, judo- ja nyrkkeilysali, kokoustiloja sekä kahvio. Raksilan urheilukeskuksesta löytyy myös pesäpallostadion, ulkojääkenttä sekä valaistu kuntorata ja hiihtolatu. Raksilan pesäpallostadion, sponsorinimeltään Mustapekka Stadion, on suurin kotimaiselle pesäpallolle rakennettu stadion, ja siellä järjestetään urheiluotteluiden lisäksi vuosittain myös suuria yleisötapahtumia, kuten konsertteja. Suurimpia pesäpallostadionilla esiintyneitä artisteja ovat muun muassa olleet Scorpions vuonna 1998, Bryan Adams vuonna 1999, sekä vuonna 2006 järjestetyssä Lippo Summer Partyssa esiintyneet Akcent, Beats and Styles ja Las Ketchup.

Urheilua ja kulttuuria

Myös Oulun jäähallissa, eli Energia Areenalla, on järjestetty urheiluotteluiden lisäksi muita yleisötapahtumia. Vuosien varrella hallissa on nähty muun muassa kuuluisia rockyhtyeitä, kuten Kiss, Judas Priest sekä Whitesnake. Lisäksi vuonna 2007 Oulun jäähallissa järjestettiin poikkeuksellinen elokuvan ensi-iltaesitys. Vuoden 2006 sekä Suomen toistaiseksi ainut euroviisuvoittaja Lordi julkaisi kauhuelokuvansa Dark Floors vuotta myöhemmin euroviisuvoitosta, ja ensiesitys järjestettiin Oulun Energia Areenalla. Lordi itse myös esiintyi tuolloin areenalla ensi-illan yhteydessä. Dark Floors ei kuitenkaan mahtipontisesta julkaisustaan huolimatta niittänyt kovin laajaa menestystä, ja se koitui lopulta tappiolliseksi noin 1,7 miljoonalla eurolla tuotantoyhtiölleen Solar Filmsille. Lordin jäsenet esiintyivät elokuvassa hirviöiden rooleissa alkuperäisissä esiintymisasuissaan.

Urheilua ja kulttuuria

Oulun Energia Areenan vuoden merkittävimpiä tapahtumia ovat Oulun Kärppien jääkiekko-ottelut. Kärpät suorittavat myös harjoituksensa hallissa, ollen sen pääkäyttäjiä. Myös jäähallin nykyinen nimi on jääkiekkojoukkueen päättämä. Muuna aikana Oulun kaupungin liikuntatoimi vuokraa hallia harjoituskäyttöön. Muita hallin käyttäjiä Kärppien lisäksi ovat muun muassa Kärppien nuorten liigajoukkue, Raksilan Ballon kaukalopallojoukkue, sekä Oulun Luistelukerho. Oulun jäähalli sekä Raksilan urheilukeskus ovat Oulun seudun suurin ja merkittävin urheilukenttien ja -tapahtumien keskittymä.

Comments are closed.